Miért?

Mert a tudományt a kérdések viszik előre

Miért zöldek a levelek?

2010.10.27 23:34:11, j_attila

Egyszerű válasz:
A levelekben található klorofill molekulák okozzák a zöld színt.

Részletes válasz:
A szárazföldi növények leveleinek egyes sejtjeiben zöld színtestek [kloroplasztiszok] találhatók. {Ezek a sejtszervecskék szén-dioxidból és vízből fény hatására cukrot [glükózt] állítanak elő. Ez a folyamat a fotoszintézis.} A kloroplasztiszokban klorofill molekulák (klorofill-a és klorofill-b) találhatók. Ezek a kék és a vörös tartományba eső fény legnagyobb részét elnyelik, míg a zöld tartományba eső részét a legkevésbé. Így a levélről visszaverődő vagy azon áthatoló fényt zöldnek látjuk. {Az elnyelt fény (fotonok) energiáját a klorofillok összegyűjtik és továbbítják a fotoszintézis enzimei, fehérjéi számára.}

Megjegyzések:
A klorofill neve a görög chloros=zöld és phyllon=levél szóból származik. A klorofillok növényi pigmentek, színanyagok. Sokféle növényi pigment létezik. A különböző növények pigment összetétele különböző alap színeket hozhat létre.
A zöld színtestű növényekben [Viridiplantae] a klorofill-a és klorofill-b dominálnak.
A sárgamoszatok [Chrysophyceae] aranysárgától barnáig változó színét elsősorban a klorofill-a, a klorofill-c és a fukoxantin okozza.
A sárgászöld moszatok [Xanthophyceae] színét főként a klorofill-a adja.
A barnamoszatok [Phaeophyceae] színét leginkább a fukoxantin határozza meg, amely elnyomja a klorofill-a és a klorofill-c zöld színét.
A szürkemoszatok [Glaucophyta] kékeszöld színét a klorofill-a-t elnyomó fikocianin és allofikocianin okozza.
A vörösmoszatok [Rhodophyta] színét a klorofill-a, a fikoeritrin és a fikocianin adja.
Ezeken kívül természetesen még több kiegészítő pigment is található az egyes rendszertani kategóriákban [taxonokban].
Végül a cianobaktériumokról, akiket korábban kékmoszatoknak hívtak. Az egyik csoportjának [Myxophyceae] színe nagyon változatos a kékeszöldtől az ibolyáig terjed, de néha vörösek (fikoeritrin) vagy zöldek (klorofill-a). A klorofill-a színét elnyomhatják a kiegészítő pigmentek, mint például a kék színt létrehozó fikocián és allofikocián. A másik csoportjának a [Chloroxybacteria] zöld színét a klorofill-a és klorofill-b okozza.
A felsoroltakon kívül még vannak színanyagot tartalmazó élőlénycsoportok (pl.: ostorosmoszatok [Euglenozoa], Páncélos ostorosok [Dinozoa], Kovamoszatok [Diatomea]).

Felhasznált irodalom:
Kiss Keve T.: Bevezetés az algológiába (1998) ELTE Eötvös Kiadó, Budapest

2010.10.27 23:37:39, j_attila

Hamarosan az is kiderül, hogy miért sárgulnak meg a levelek.

A hozzászóláshoz lépj be, ha rendelkezel felhasználói névvel.