Miért?

Mert a tudományt a kérdések viszik előre

Miért van gömb alakja a buborékoknak?

2010.08.01 22:32:23, j_attila

Egyszerű válasz:
A felületi feszültség jelensége miatt.
Részletes válasz:
A gázmolekulákra egy bizonyos erő, a felületi feszültség hat, amely összetartja az anyagi halmazt és a lehető legkisebb felület kialakítására törekszik. A legkisebb felülete, felszíne pedig a gömbnek van, ezért gömb alakú a buborék.
Megjegyzés:
Az esőcsepp is ezért majdnem teljesen gömbölyű. A sejtek is nagyjából gömb alakúak.

2011.02.14 15:41:41, boros1124
gömb

A legkisebb felületet viszont a méhek tudják előállítani. Ha több buborék találkozik, a találkozás pontjánál oldaluk egyenes lesz. A legkisebb felület esetén optimálisan hat másik buboréknak kell körülvennie (hatszög) vagy nyolcnak ha térben gondolkodunk, ahhoz hogy a felülete a lehető legkisebb legyen.
A kép jobban szemlélteti:
http://www.konyv-konyvek.hu/mehek_darazsak_es_hangyak_mi_micsoda

2011.02.20 13:25:12, j_attila
méhek lépe

Köszönöm a hozzászólásodat. A gömbnek a legkisebb a felülete, de a sok kis azonos gömb tényleg úgy fér el a leghelytakarékosabban, ahogy írtad. Erről olvastam egy jó leírást:
"A matematikusoktól azt halljuk, hogy a méhek gyakorlati megoldást adtak egy igen nehéz problémára: a lép sejtjeit a lehető legkevesebb értékes viasz felhasználásával olyan alakúra készítik, hogy azok ugyanakkor a lehető legnagyobb mennyiségű mézet fogadják be."
Forrás: http://members.iif.hu/visontay/ponticulus/rovatok/nyomhagyok/math.html
Kép: http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/thumb/3/37/Bienenwabe_mit_Eiern_und_Brut_5.jpg/799px-Bienenwabe_mit_Eiern_und_Brut_5.jpg

A hozzászóláshoz lépj be, ha rendelkezel felhasználói névvel.