Miért?

Mert a tudományt a kérdések viszik előre

Miért tud mindenre felmászni a gekkó?

2011.07.23 13:44:36, j_attila

Egyszerű válasz:
Mert a gekkó talppárnáin nagyon kicsi speciális szőrök vannak, amelyekkel nagyon erősen hozzá tud tapadni a felületekhez (pl.: üveghez).

Részletes válasz:
A gekkó talpán (a talppárnájában) apró redők találhatók, amelyek nagyon sok (~ 1,6 millió) apró szőrszálból állnak. {Amelyek az emberi hajszálnál tízszer vékonyabbak.} Ezek a szőrszálak a végükön többszörösen elágazódnak, így végül nagyon vékonyak (a mm egy milliomod részének megfelelő [nanométeres] nagyságrendűek). Így összességében körülbelül 1 milliárd szőrszál végződés található meg az összes lábon. Az egyes szőrszálvégződések rendkívül kicsi méretük miatt [Van der Waals] kötést alakítanak ki a felület molekuláival. {A molekulák atomokból állnak. Az atomok a körülöttük álló elektronokból és az atommagból állnak. Az elektronok eloszlása nem mindig egyenletes az atommag körül, ezért előfordulhat, hogy a gömb alakú atom egyik oldala kissé pozitívabb a másik oldala kissé negatívabb töltésű. Másik atomban is kialakulhat ez az állapot, akár az előző atom hatására is. Ekkor az egyik atom a kissé pozitívabb oldala kialakíthat egy gyenge kötést a másik atom kissé negatívabb oldalával. (Ezt úgy lehet elképzelni, mint apró mágneseket, amelyek vonzzák egymást.) Ha egymás mellett egy sorban sok atom alakít ki kötést, összekapcsolódik, akkor az egy zipzárhoz hasonlítható. Ha nagyon sok atom alakít ki kötést, akkor végül egy nagyon erős kötés alakul ki. Ez a gekkó &szuper ragasztója."}
A gekkók mászás közben hozzáérintik a lábukat a felszínhez, meg egy picit hátrahúzzák, ekkor megtapadnak. Ha el akarnak indulni, akkor előre tolják egy kissé a lábukat, ekkor megszűnik a tapadás, aztán felemelik a felszínről és előrébb lépnek.

Megjegyzések:
Az egyik gekkó faj 5 dkg-os egyede az első két lábával megtapadva, akár 2 kg-t is elbír.
A gekkó a leggyorsabb falmászó. Körülbelül 130 km/óra sebességgel képes felmászni egy függőleges felületen.
A gekkó talpa nem marad poros, néhány lépés után tiszta lesz. Ez annak köszönhető, hogy a porszemek jobban tapadnak a talajhoz, mint a gekkó lábához, mert a porszemek annyira kicsik.
Az embernek sikerült ellesni a technikát és a gekkó tapadó szőrénél is vékonyabb nanocsöveket előállítani, ami még erősebben tapad. Ez később fel szeretnék használni a tűzoltók munkája során, hogy létra nélkül fel tudjanak mászni az égő épületek falán és meg tudják menteni a bent rekedteket és könnyen el tudják oltani a tűzet.

Felhasznált irodalom:
Különös összefüggések - A gekkó tapadása

Még senki sem hozzá ehhez a bejegyzéshez. Legyél te az első! ;-)

A hozzászóláshoz lépj be, ha rendelkezel felhasználói névvel.