Miért sózzák télen az utat?
2010.08.01 22:41:57, j_attila
Egyszerű válasz:
Hogy ne fagyjon meg a víz, és hogy ne alakuljon ki jégréteg, amely könnyen balesetet okozhat.
Részletes válasz:
Télen a lehulló csapadék, a víz fagyáspontja csökken a sózással (így alacsonyabb hőmérsékleten, hidegebben fagy meg). A jég olvadáspontja, pedig növekszik a sózással (azonos hőmérsékleten meg is olvadhat a jég és az így keletkező víz már el tud folyni az utakról). A különböző anyagok – mint például a (konyha)só, ami Na+ és Cl- ionokból áll – megnehezíti a víz szilárd halmazállapot rácsának kialakítását vagy fennmaradását. Az olvadáspont egyenesen arányosan függ az idegen anyagok koncentrációjától is. Tehát így az utakon lévő csapadék később, alacsonyabb hőmérsékleten fagy meg.
Megjegyzés:
A sózás nem környezetbarát megoldás.