Miért?

Mert a tudományt a kérdések viszik előre

Miért sárgulnak meg a levelek ősszel?

2010.11.08 00:43:28, j_attila

Egyszerű válasz:
Mert a zöld színanyagok lebontása után láthatóvá válnak a sárga (és vörös) színű anyagok is.

Részletes válasz:
A levelekben többféle különböző színű anyag található, de a zöld színű klorofill molekulák elnyomják a többi színét.
A színanyagok folyamatosan keletkeznek és bomlanak le. Ősszel a kevés fény miatt már nem keletkeznek újabb színanyagok, így a bomlás miatt folyamatosan csökken a számuk. A leggyorsabban a zöld klorofill bomlik le, ezért fokozatosan láthatóvá válnak az addig elfedett színanyagok színei is, majd később azok is lebomlanak.
A sárgás színt a xantofill és flavonoidok molekulák többsége (pl.: flavon, flavonol) okozza, a narancsos színt pedig a karotin. A vöröses, bordós szín az antocianidok köszönhető, míg a barnás színt a csersav [tannin] idézi elő. (A tölgy például nagy mennyiségű csersavat tartalmaz.)
A különböző őszi színeket a sokféle színanyag kombinációja okozza.

Megjegyzések:
A karotinoidok közé tartozik a xantofil és a karotin. A flavonoidok közé flavon, flavonol és az antocianidok.

A lombullató növényeknél az őszi levél sárgulás növényélettani jelenség. Ha máskor tapasztalunk sárgulást, akkor abból akár a megfelelő ásványi anyag (elem) hiányára is következtethetünk. (A következő felsorolás korán sem teljes, mert csak a legfontosabb elemeket és a csak szabad szemmel észrevehető elváltozásokat emeltem ki.)

Nitrogén hiány esetén általános sárgulás [klorózis] figyelhető meg. Az öreg levelek, hajtás növekedése csökken, gyökér növekedése fokozódik.
Kén hiányakor a fiatal levelekben jelenik meg a sárgulás.
Kálium hiány esetén az idős levelek szélén perzselődésszerű tünet látható.
Kálcium hiányakor csúcsi elhalás, sárgulás, gyökérszőrök képződésének zavara következik be.
Magnézium hiány esetében az öreg leveleken érközi sárgulás [klorózis] következik be.
Foszfor hiányakor az öreg és fiatalabb leveleken haragoszöld szín jelenik meg, de lehetnek vörös árnyalatúak is a szövetek {az antocián képződés miatt}.
Vas hiány esetén a hajtáscsúcs teljesen besárgul.

A leírtakból is látszik, hogy különbség van a fiatal és az öreg levelek között. Ez azért van, mert a különböző elemek nem egyforma módon mozgathatóak [mobilizálhatóak] a növényi szervezetben. Vannak jól mozgatható [mobilizálható] elemek, ilyenek a nitrogén, a kálium, a magnézium és a foszfor. Ilyenkor az öreg levelekben alakulnak ki először a hiánytünetek, mert a fiatalabb levelek elvonják tőlük a szükséges elemet, így a fiatal levelekben az elején még nem láthatóak a tünetek. A rosszul mozgatható [mobilizálható] elemek, mint például a kén, a kálcium és a vas, esetében ez fordítva van. A fiatal levelekben jelennek meg először a hiánytünetek, mert nem tudják elvonni ezeket az elemeket az idősebb levelektől, amelyek így hiánytünet mentesek maradnak.

Felhasznált irodalom:
Sulinet: Őszi színek
Szegedi biológia alapképzés – Növényélettan 1. kurzus

2010.11.10 21:29:12, j_attila
Növényi ásványi anyag hiány tünetek

Növényi ásványi anyag hiány tünetekkel egészítettem a megjegyzéseket.

2010.11.10 21:38:07, j_attila

Ha valakit részletesebben érdekel a növényi ásványi anyag hiány tünetek, akkor a http://www.kertpont.hu/uj/kertpont.php?menu=cikk&CId=70 oldalon olvashat utána.

A hozzászóláshoz lépj be, ha rendelkezel felhasználói névvel.