Miért?

Mert a tudományt a kérdések viszik előre

Miért látnak alagutat az emberek halál közeli élmény során?

2009.04.11 15:02:55, j_attila

Egyszerű válasz:
A halált megelőző állapotban a sejteknek elfogy az energiájuk, ezért működésük leáll, különböző idősorrendben. Az agyban az éleslátás központjának a működése az elsők között áll le, ezért olyan utolsó jelet küld az agyba, mintha egy fehér folt lenne az ember előtt. Ezt az információt az agyunk feldolgozva alagútnak képzeli.
Részletes válasz:
Az idegsejt [neuron] alaphelyzetben polarizált, vagyis a sejtplazma [citoplazma] és a külső tér [extracelluláris tér] között feszültség különbség van, ami kb. -70 mV [nyugalmi membrán potenciál]. Inger hatására az idegsejt depolarizálódik, aminek következtében a feszültség-különbség először csökken, majd eléri a 0 mV-ot, végül újra nő és eléri a kb. +20 mV-ot [csúcspontenciál]. Ezután ingerületbe jön a következő terület és a korábbi területen visszaalakul a nyugalmi membrán potenciál. Az ingerületvezetés a helyi feszültségkülönbségek változása során terjed végig. A feszültségkülönbség a különböző ionkoncentrációk miatt alakul ki, amit sejt energia befektetésével (ATP felhasználással) alakít ki. A glükózból és egyéb energiát szolgáltató molekulából a sejtek ATP-t készítenek.
A legtöbb ingert a szemünkön keresztül az éleslátás központján, a sárga testen [macula lutea] kapja az agyunk. Ezek a sejtek fényinger hatására küldenek információt. Ez az információ majd eljut az elsődleges [primer] látókéregre, ahol megtörténik a kép feldolgozása.
Ha az idegsejtben elfogy az ATP, akkor nem képes fenntartani az ionkoncentráció különbséget, mert azok a koncentráció különbségüknek [grádiensüknek] megfelelően kiegyenlítődnek a sejten található réseken [ioncsatornákon] keresztül. Ekkor a feszültség különbség 0 mV lesz, ami a sejt életében egy utolsó depolarizációt okoz. Azaz olyan ingert küld, amit a normális működése során küldene. Mivel az éleslátás központjában lévő sejtek alapesetben a legaktívabbak, az állandó óriási mennyiségű inger miatt, ezért mindegyik ingerületbe jön, aktiválódik. Így a tovább jutott információt az agy egy fehér, fényes foltnak érzékeli. A magasabb rendű agyi központok azt a képzeletet társítják hozzá [asszociálnak], hogy az a fény egy alagút végét jelenti. További asszociáció: Az alagút a túlvilág felé...

2010.11.08 00:52:03, j_attila
Kép

Kiegészítettem képpel a leírást.

A hozzászóláshoz lépj be, ha rendelkezel felhasználói névvel.