Miért?

Mert a tudományt a kérdések viszik előre

Miért horkolunk?

2010.08.01 22:26:27, j_attila

Egyszerű válasz:
Mert a hirtelen mély belégzés turbulens áramlást kelt a szánkban, ami hanggal jár.
Részletes válasz:
A levegő útja során különböző okok miatt akadályokba ütközhet. Például megfázáskor, anatómiai eltérések következtében vagy az alvás során a túlságosan ellazult izmok miatt. Ilyenkor jelentősen beszűkül a szájgarat [oropharynx, mesopharynx] rése.
A levegő akadályozott áramlása miatt, aki horkol, annak lassabban jut el a levegő a tüdejébe - ez úgy látszik, mintha egy kicsit ritkábban venne levegőt - (pl.: alvás közben), ezért megnő a szervezett szén-dioxid szintje és a vér besavasodik. Ezt érzékeli az agy és gyors erőteljes levegővételre kényszeríti a tüdőt. Ilyenkor megnövelt sebességgel vesz levegőt az illető. A hirtelen és gyorsan beáramló levegő turbulens áramlást hoz létre (a sebesség meghalad egy kritikus értéket) és berezonálnak, vibrálni kezdenek a lágy szövetek a garatban (pl.: lágy szájpadlás és az arról lelógó nyelvcsap), aminek következtében hang keletkezik.
Megjegyzés:
A horkoló ember nem tudja magát olyan jól kialudni, mint ha nem horkolna, mert az egész éjszakai erőltetett levegő vétel kifárasztja és az esetleg alvás során bekövetkező levegő vétel kihagyás [apnoe] is megterheli a szervezetét.
Minél szűkebb a rés, amin a levegőt átáramolhat, annál hangosabb lesz a horkolás.
Nemcsak szájon át, hanem orron keresztül vett levegőtől is lehet horkolni.
Az alkohol fokozhatja az izmok ellazulását, így jobban horkolhat az ember.

Még senki sem hozzá ehhez a bejegyzéshez. Legyél te az első! ;-)

A hozzászóláshoz lépj be, ha rendelkezel felhasználói névvel.