Miért?

Mert a tudományt a kérdések viszik előre

Miért hízunk el?

2010.09.04 20:35:42, j_attila

Egyszerű válasz:
Leginkább azért, mert nem megfelelő életmódot folytatunk (a szükségesnél több tápanyagot eszünk meg és keveset mozgunk, sportolunk). Ezenkívül okozhatja valamilyen betegség (pl.: anyagcsere zavar, endokrin szervek eltérése) vagy genetikai tényező hatása. De még a genetikai tényezők hatása is javítható megfelelő életmóddal (megfelelő étkezéssel és sporttal).

Részletes válasz:
Manapság kevesebbet mozgunk és többet eszünk, mint az őseink (pl.: az ősemberek). Az evolúció nem tudott ilyen rövid idő alatt alkalmazkodni az új életmódunkhoz. Korábban nem juthattunk bármikor ételhez (mint például egy gyorsétteremben), ezért ha élelemhez jutottak őseink, akkor a szervezetük elraktározta a fölösleges tápanyagot a zsírsejtekben, hogy kibírják az ínséges időket. Az életben maradáshoz kemény fizikai munkát végeztek, amely során fel is használták a zsírsejtekben felhalmozott tápanyagot. Ez a stratégia akkor az életünket menthette meg, de most már inkább hátrányossá vált számunkra.
Étkezés során a tápanyagot apró egységekre (cukrok, aminosavak, lipidek) bontja le az emésztőrendszerünk. Majd ha szükséges, akkor felhasználja a működése során. {Az aminosavakból például fehérjéket készít.} A cukrokat átalakítja szőlőcukorrá [glükózzá], amit minden sejtünk felhasznál az energiaigényes biokémiai folyamatok működtetéséhez. Glükózból mindig van egy bizonyos mennyiség a vérben [ez adja a vércukor értéket]. Ha megnő a glükóz mennyisége a vérben, akkor a májban glikogénként raktározódik el, {az izomban kreatin-foszfátként} és a zsírsejtekben zsírcseppekként. Ha csökken a vérben a szintje [csökken a vércukor értéke], akkor a raktárakból a sejtek visszaalakítják glükózzá és visszajuttatják a vérbe.
Ha viszont állandóan több tápanyagot (magas szénhidrát és zsír tartalmú) eszünk, mint amennyi szükséges és nem mozogjuk le, akkor a zsírsejtek folyamatosan elraktározzák a fölösleget. Ilyenkor "meghíznak" a zsírsejtek, megnő a sejtek térfogata, ennek eredményeként felhalmozódik a testzsír és kialakul az elhízás.
A genetika és az anyagcsere, endokrin betegségek során valamelyik folyamat hibás működése alakítja ki az elhízást. Emellett létezik olyan vírus (Ad-36) is, amely elhízáshoz vezethet. Rengeteg oka lehet még az elhízásnak. A gyógyszerek és egyéb kémiai anyagok is okozhatják. A légkondicionált (fűtéssel és hűtéssel állandó hőmérsékletűre beállított) helységek is kímélik az embert az energiafogyasztástól, mert így nem kell sok energia fogyasztása árán alkalmazkodni a környezethez. {Ezt a disznók tartásánál is kihasználják, mert így nagyobb lesz a súlyuk.} Van olyan kutatás, amely kimutatta, hogy az alvásmegvonásos személyek esetében több az elhízott.

Megjegyzés:
A szénhidrátoknak különböző a felszívódási képessége [glikémiás index]. A cukrok (pl.: glükóz, szaharóz) hamar felszívódnak az emésztőrendszerben [nagy glikémiás indexű], míg a keményítő (pl.: burgonya) később, hosszabb emésztési folyamat után, több energiabefektetéssel [kisebb glikémiás indexű] szívódik fel. Tehát nehezebb átalakítani cukorrá. (A fogyókúrák során ezeket a tápanyagokat részesítik előnyben.)

Felhasznált irodalom:
Szegedi biológia alapképzés - Genetika pro és kontra kurzus

Még senki sem hozzá ehhez a bejegyzéshez. Legyél te az első! ;-)

A hozzászóláshoz lépj be, ha rendelkezel felhasználói névvel.