Miért?

Mert a tudományt a kérdések viszik előre

Miért gyorsabb és jelentősebb a fogyás a fogyókúra kezdetén, mint később?

2010.09.19 22:48:58, j_attila

Egyszerű válasz:
Mert a fogyókúra elején a szervezetben lévő cukor [glikogén] raktárak ürülnek ki először, amit jelentős vízveszteség követ, ennek a tömege eredményezi a gyors fogyást. Ezután következik a zsír lebontása, amely lassú folyamat. (Szakemberek szerint hetente fél kilogramm fogyás az optimális.) A fogyás lassulása szükségszerűen mindig bekövetkező élettani jelenség, nem jelenti azt, hogy a fogyókúra hatástalan.

Részletes válasz:
A fogyókúra kezdetén a glikogén raktárak gyorsan kiürülnek (mobilizálódnak), hogy a szervezetet ellássa glükózzal (szőlőcukorral) az idegrendszert és a többi szervet. A sejtekben a glikogénből glükóz molekulák lesznek, amelyek megnövelik a sejtek ozmolaritását (~töménységét), ezt az ozmotikus hatások víz beáramlással ellensúlyozzák a sejtek közötti folyadéktérből [intracelluláris folyadéktér]. Amikor a sejtből kijut a glükóz, akkor a víz is követi (a megfelelő ozmotikus egyensúly kialakítása miatt). Ilyenkor, amikor sok sejtből, szinte egyszerre áramlik ki a glükóz, akkor víz többlet keletkezik az erekben, amit a vese kiválaszt. Tehát megnő a vizelet ürítés mennyisége. Ez okozza a gyorsan csökkenő tömeget, amely körülbelül 24-72 órán keresztül tart. Utána kezdődik a zsír bontása a sejtekben, amiből glükóz lesz és bekerül a vérkeringésbe. Ennek a glükóznak egy részét felhasználja a szervezet, a másik részével meg feltöltődik a glikogén raktár.
Fogyókúra esetén kevesebbet esznek az emberek, ami kevesebb bevitt energiát eredményez, mint amennyit felhasználnak, ezért a zsír bontása pótolja ezt a hiányt, ami így végső soron folyamatos testtömeg csökkenéshez vezet.
Minél jobban csökken a testtömeg, annál jobban csökken a nyugalmi anyagcsere mértéke, így egyre kevesebb energiára van szükség (csökken az energiafelhasználás). A diéta energia tartalma változatlan, így egyre kisebbé válik az energiabevitel és az energiafelhasználás különbsége. {Ez fokozott fizikai aktivitással mérsékelhető.}

Felhasznált irodalom:
Szegedi biológia alapképzés - Testi és lelki egészség kurzus

Még senki sem hozzá ehhez a bejegyzéshez. Legyél te az első! ;-)

A hozzászóláshoz lépj be, ha rendelkezel felhasználói névvel.