Miért?

Mert a tudományt a kérdések viszik előre

Miért fájdul meg egyes emberek hasa a tejtől?

2012.01.31 22:37:24, j_attila

Egyszerű válasz:
Mert a tejben lévő tejcukrot a szervezetük nem tudja lebontani. Ez hasfájást, puffadást, hasmenést okozhat náluk.

Részletes válasz:

A tejcukrot [laktóz] a vékonybelünkben lévő laktáz enzim lebontja szőlőcukorra [glükóz] {és galaktózra}. Ha valakinél valami miatt ez az enzim nem működik, akkor a tejcukor [laktóz] nem tud lebomlani, ezért tovább jut a vastagbélbe. Majd a vastagbélben lévő baktériumok bontják le különböző enzimekkel, amelyek más anyagokat hozhatnak létre. Ezek az anyagok okozhatják a hasfájást és a hasmenést. A puffadást, az ilyenkor felszabaduló gázok okozzák, mert tágítják, belülről feszítik a belet. A hasmenést a tejcukor vízmegkötő képessége okozza, mert így magával viszi a vizet.
Ezt a jelenléget tejcukor érzékenységnek [laktóz intolerancia] nevezik.

Megjegyzések:
A tejcukor [laktóz] mentes termékbe már eleve beleteszik ezt az enzimet, így abban egyből lebomlik a tejcukor. Egyes tejtermékek (pl.: joghurtok, kefirek, sajtok) a mikrobák erjesztése miatt már eleve nem tartalmaznak tejcukrot, de ez nagyban függ az elkészítéstől, gyártástól, ezért érdemes megnézni a laktóztartalmat a címkén.

Általában felnőtt korban szokott kialakulni ez az állapot. Ennek evolúciós oka van. Az egyedfejlődés elején, amikor anyatejet szopunk, nagyon hasznos ez enzim, mert az átalakítás után keletkező szőlőcukrot {és galaktózt} fel tudjuk használni. Az idő múlásával már egyre többféle táplálékot tudunk elfogyasztani és nem szorulunk az anyatejre. Ilyenkor az anyák teje is elapad. Ezután például az őskorban vagy az előtti időszakokban nem ittunk tejet. Így felnőtt korban teljesen felesleges volt egy olyan enzim, fehérje állandó termelése, amit nem használunk sohasem, de az előállításához sok energiára volt szükség. Az evolúció során fontos volt az energiamegtakarítás, ezért ezt a gént kikapcsolhatja egy idő után a szervezet. De a pásztorkodó népekben a szarvasmarha háziasítása óta előnyt jelent, ha el tudjuk fogyasztani a tejet, ezért marad bekapcsolva a gén. Ez az evolúciós folyamat lassú, a mai, gyors környezet változáshoz képest.
A különböző népcsoportokat más arányban érinti ez az tejcukor érzékenység. (Laktózérzékenység térkép)
Ha megnézzük a kifejlett, felnőtt emlősöket, akkor ők sem isznak tejet. Leszámítva a macskákat, akinek mi adjuk a tehén tejet.

Ez az állapot már csecsemőkorban is kialakulhat.

Létezik tejallergia is, ami teljesen más okok miatt következik be. Ebben az esetben a tej egyes fehérjéi (pl.: laktalbumin, kazein) ellen alakul ki immunválasz.

Még senki sem hozzá ehhez a bejegyzéshez. Legyél te az első! ;-)

A hozzászóláshoz lépj be, ha rendelkezel felhasználói névvel.