Miért?

Mert a tudományt a kérdések viszik előre

Miért dugul be a fülünk ha náthásak vagyunk?

2011.02.08 23:50:55, j_attila

Egyszerű válasz:
Mert a gyulladás hatására feszül a dobhártya a fülünkben.

Részletes válasz:
Megfázáskor felső légúti hurut alakulhat ki, amely az orrüreg és a garat nyálkahártyájának gyulladásával jár. Ilyenkor a fülkürt orrüregi nyílása (szájadéka) is begyullad. A fülkürt köti össze a középfület az orrüreggel, amelynek fő feladata a szellőztetés és a nyomáskiegyenlítés. A begyulladt nyálkahártya szűkíti, vagy akár teljesen el is zárhatja a fülkürtöt, amely így nem tud szellőzni. Az ott lévő levegőt elnyelik a környező szövetek, és lecsökken a nyomás. A külső légnyomás így magasabbá válik és benyomja a középfülbe a dobhártyát. (Úgy is elképzelhető, hogy ilyenkor negatív nyomás keletkezik, amely beszívja a dobhártyát a középfülbe.) Így feszülést, füldugulást, esetleg fülfájást érzünk, amely hallás tompulással jár (olyan mintha be lennénk zárva valahova).

Megjegyzések:
Ha náthásak vagyunk, akkor azért ne fújjuk túlságosan erősen az orrunkat, mert (vírussal, baktériummal) fertőzött váladékot juttathatunk a középfülbe és még középfül gyulladás is kialakulhat.
A gyerekeknél a fülkürt laposabb szöget zár be, ezért nehezebben nyílik ki, mint a felnőtteknél. Így a gyerekeknél gyakoribb a füldugulás.

Felhasznált irodalom:
http://www.fulspecialista.hu/index.php?page=content&method=static&id=11
http://www.danavox.hu/anatomia.html

Még senki sem hozzá ehhez a bejegyzéshez. Legyél te az első! ;-)

A hozzászóláshoz lépj be, ha rendelkezel felhasználói névvel.