Miért?

Mert a tudományt a kérdések viszik előre

Miért dugul be a fülünk a repülőn felszálláskor és leszálláskor?

2010.11.20 23:29:17, j_attila

Egyszerű válasz:
Mert megnő a nyomáskülönbség a középfülben és feszül a dobhártyánk.

Részletes válasz:
{A fül három részre osztható fel: külső fül, középfül és belső fül.} A középfület a külső fültől a dobhártya határolja el. A középfül egy zárt üreg, melynek a szellőzését a fülkürt [tuba auditiva] vagy Eustach kürt biztosítja. A fülkürt összeköttetésben áll az orrüreggel és alaphelyzetben zárt állapotban van, mert a környező szövetek összenyomják. Nyelés és orrfújás hatására rövid időre kinyílik.
A repülés során változik a légnyomás. Felszálláskor csökken a nyomás, a leszálláskor pedig nő. De ugyanez figyelhető meg hegymászásnál is, vagy akár gyors és hosszan tartó liftezésnél is. Búvárkodás közben is változik a nyomás, lefelé haladva nő és felfelé haladva visszacsökken a nyomás.
A túl gyors nyomás változást a fülkürt nem tudja elég gyorsan kiegyenlíteni. Ha csökken a külső légnyomás, akkor a középfülben nő a nyomás és kifelé nyomódik a dobhártya. Ha nő a külső légnyomás, akkor a középfülben csökken a nyomás és befelé nyomódik a dobhártya. Mindkét esetben úgy érezzük, hogy feszül, bedugul a fülünk. Tompul a hallásunk (mintha be lennénk zárva valahova) és megfájdulhat a fülünk is a dobhártyára nehezedő nyomástól. Minél nagyobb a nyomáskülönbség, annál erősebb lesz a fülfájás.
A füldugulást és a fülfájást úgy lehet elmulasztani, hogyha kiegyenlítjük a nyomást a fülkürt megnyitásával. Erre többféle technika, javaslat is van. A fej előre hajtásával megváltozik a fülkürtöt elzáró szövetek helyzete és jobban ki tud tágulni a fülkürt. A sokszori nyelés és a befogott orrú orrfújás kinyitja a fülkürtöt, de jó a cukorka szopogatás és a rágózás is. Régebben ezért osztogattak cukorkát a légi utaskísérők. Az ásítás hatására is kidugulhat a fülünk.

Megjegyzések:
Ha valaki náthás vagy el van zárva a fülkürtje, akkor nem tud kiegyenlítődni a nyomás. Ilyenkor a légi utaskísérők segítségét kell kérni, akik fülcsöppel próbálják megoldani a problémát.
Az ábrán az 1-es a középfület, a 2-es a dobhártyát a 3-as pedig a fülkürtöt jelöli.
A gyerekeknél a fülkürt laposabb szöget zár be, ezért nehezebben nyílik ki, mint a felnőtteknél.

Felhasznált irodalom:
http://www.fulspecialista.hu/index.php?page=content&method=static&id=11
http://www.danavox.hu/anatomia.html

Még senki sem hozzá ehhez a bejegyzéshez. Legyél te az első! ;-)

A hozzászóláshoz lépj be, ha rendelkezel felhasználói névvel.