Miért?

Mert a tudományt a kérdések viszik előre

A honlapról


Ez egy tudományos ismeretterjesztő honlap, ami leginkább (hétköznapi tudományos ok-okozati) összefüggésekre kérdez rá. Pl.: Miért pezseg a pezsgőtabletta? Miért fázunk a tűző napon, ha vizesek vagyunk? Hogy alakul ki a kondenzcsík a repülőgépek után? Miért alakul ki dudor darázscsípéskor? (A definiciószerűen megválaszolható kérdésekkel nem foglalkozik a honlap. Pl.: Mi a relativitás elmélet? Mi a feszültség mértékegysége? Ezekre a kérdésekre a válasz könyvekben, vagy a wikipediában található meg.)


Nagyon sok olyan kérdés merül fel az emberben, amire sajnos nem kap választ, és nem néz utána alaposan, mert sok keresgélést, kutatómunkát jelentene. Pedig sokszor nagyon egyszerű, meglepő vagy érdekes a válasz.
Ezen a honlapon ilyen jellegű - elsősorban természettudományi témájú - kérdésekre gyűjtöm a választ. Nagyon fontosnak tartom, hogy tudományosan hiteles legyen. Ha esetleg előfordul valamelyikben bármilyen hiba, akkor kérem, jelezzétek a hozzászólások résznél, és adjatok meg egy hiteles forrást, amivel alátámasztjátok a javaslatot. Természetesen más elbírálás alá esik egy bulvár lap cikke, mint egy nemzetközileg elismert szakfolyóirat cikke. A másik fontos szempont, hogy mindenki számára érthető legyen legalább az egyszerű válasz része.
Az egyetemen rengeteg érdekes kérdésre kapok folyamatosan választ, ezeket mindig leírtam, leírom és ezekkel bővítem a listát. Már réggebb óta gondoltam rá, hogy kéne készíteni egy ilyen gyűjteményt interneten, hogy akit érdekel, megtalálhassa. Minden ötletet, javaslatot szívesen veszek.

A honlap Creative Commons Nevezd meg!-Ne add el!-Így add tovább! 2.5 licensz alatt áll.

A honlapot Jády Attila készíti és szerkeszti. Üzenet küldés

Történet:
2008.03.15. első bejegyzés, a honlap idulása
2010.08.01. teljes átalakulás és megújulás
2011.08.09. új design és hírlevelek