Miért?

Mert a tudományt a kérdések viszik előre

Írjál te is kérdést!

2010.12.08 23:32:07, j_attila

Ha szeretnél te is írni megválaszolt kérdés(eke)t a honlapra, akkor olvasd el ezt a leírást. Az érdekes kérdéseket egyeztetés után a felhasználó neved alatt megjelentetem.


Leginkább természettudományi, orvostudományi, egészségtudományi és műszaki témájú kérdésekre gondoltam. Találhatsz ki te is kérdéseket, de ha gondolod, akkor én is megpróbálok néhány ötletet adni.

A következőkben leírom, hogy milyen szempontok alapján írom meg a kérdéseket. Azt javaslom te is hasonlóképp írd meg.

- A cím legyen egyszerű és valamilyen hétköznapi problémára utaljon.
- Az egyszerű válasz legyen könnyen érthető és rövid (1-2 mondat). Az lenne a legjobb, ha iskolás gyerekek is megértenék.
- A részletes válasz pontosan válaszolja meg a kérdést, minél mélyebben. Lehetőleg egyszerű legyen a nyelvezete. (Sok egyszerű, lényegre törő mondat, nem pedig hosszú egymásba ágyazott mondatok.) A szakszavak legyenek szögletes zárójelbe írva, előtte legyen magyarul leírva vagy ha ez keveset mond, akkor legyen röviden körbe írva. (Ezt azért szoktam így írni, mert ha valakit érdekel a téma, akkor a szakszavakra keresve sokkal pontosabban rákereshet az adott témára. Akit pedig nem érdekel, azt talán így riasztja el a legkevésbé.) Mindig legyen szakmailag korrekt és közérthető a válasz.
- A válasz megértéséhez nem feltétlenül szükséges, de szorosan a gondolatmenethez kapcsolódó mondatokat kapcsos zárójelbe tegyük. (Példaként a pezsgőtablettás kérdést érdemes megnézni.)
- A megjegyzésben megemlíthetők érdekességek, kiegészítő információk vagy esetleg további, mélyebb részletek.
- A felhasznált irodalomhoz írd össze, hogy mit honnan olvastál, ha valaminek alaposabban utánanéztél.
- Ha a képet nem te készítetted, hanem az internetről töltötted le, akkor mindenféleképpen küldd el a kép eredeti url címét is.

Ezen a linken keresztül tudsz nekem e-mailt írni. Ha ott bepipálod a négyzetet, akkor te is megkapod a levelet az e-mail címedre.

Téma:
Címke:
Hozzászólás • Megosztás: Facebook Twitter Oszd meg a Google+-on! Share/Bookmark

2011.04.05 17:06:18, istvan
Anyagcsere

Mi az az anyagcsere?

2011.04.10 22:49:05, j_attila
Re: Anyagcsere

Szia!

Az anyagcseréről részletesebben például a http://www.vital.hu/anyagcsere-metabolizmus oldalon és a wikipédián olvashatsz.

(Ezen a honlapon elsősorban az érdekes összefüggésekre keresem a választ, nem a definíciószerűen megválaszolható kérdésekre.)

A hozzászóláshoz lépj be, ha rendelkezel felhasználói névvel.