Miért?

Mert a tudományt a kérdések viszik előre

Főoldal

Miért okozhat halált a szénmonoxid?

2008.10.21 21:26:29, j_attila

Azért, mert a szénmonoxid a vörösvérsejtben lévő hemoglobinhoz kötődik nagyon erősen. Az így lefoglalt a hemoglobin ezáltal már nem tudja szállítani a légzési gázokat. Ha nagy mennyiségben van jelen, akkor szederjes bőrszín és oxigénhiány alakul ki, majd bekövetkezik a halál.
Tovább a részletes válaszhoz, a megjegyzésekhez és az érdekességekhez

Bevezető

2008.03.15 22:20:50, j_attila

Nagyon sok olyan kérdés merül fel az emberben, amire sajnos nem kap választ, és nem néz utána alaposan, mert sok keresgélést, kutatómunkát jelentene. Pedig sokszor nagyon egyszerű, meglepő vagy érdekes a válasz.

Ezen a honlapon ilyen jellegű - elsősorban természettudományi témájú - kérdésekre gyűjtöm a választ. Nagyon fontosnak tartom, hogy tudományosan hiteles legyen. Ha esetleg előfordul valamelyikben bármilyen hiba, akkor kérem, jelezzétek a hozzászólások résznél, és adjatok meg egy hiteles forrást, amivel alátámasztjátok a javaslatot. Természetesen más elbírálás alá esik egy bulvár lap cikke, mint egy nemzetközileg elismert szakfolyóirat cikke. A másik fontos szempont, hogy mindenki számára érthető legyen legalább az egyszerű válasz része. A honlap Creative Commons Nevezd meg!-Ne add el!-Így add tovább! 2.5 licensz alatt áll.

Az egyetemen rengeteg érdekes kérdésre kapok folyamatosan választ, ezeket mindig leírtam, leírom és ezekkel bővítem a listát. Körülbelül fél éve gondoltam rá, hogy kéne készíteni egy ilyen gyűjteményt interneten, hogy akit érdekel, megtalálhassa. Minden ötletet, javaslatot szívesen veszek.

<<   1   2   3   4   5   6   7