Miért?

Mert a tudományt a kérdések viszik előre

Főoldal

Játékajánló: Cell Craft

2010.10.17 23:51:03, j_attila

Kíváncsi vagy milyen lehet irányítani egy sejtet, akkor próbáld ki!

A Cell Craft egy flash alapú sejtbiológia témájú stratégiai játék. A sejtünk környezetéből kell felvennünk különböző anyagokat, hogy ezekből építsük fel a sejtünk életéhez és védelméhez szükséges újabb anyagokat. A játék célja, hogy életben maradjunk. Játszva megérhetjük a sejtjeink leegyszerűsített de szakszerű működését. Jó játékot!


Tovább

Feladvány: Hogyan lesz lázas a gyík?

2010.10.10 15:13:58, j_attila

Szeretnélek benneteket is bevonni a honlap életébe, ezért felteszek egy kérdést és találjátok ki rá a választ.
A kérdés az hogy, hogyan lesz lázas a gyík. Kapcsolódva a legutóbbi kérdés témájához. Várom a tippeteket. Szerintem nagyon egyszerű a válasz. (Ne feledkezzetek meg arról, hogy a gyík változó testhőmérsékletű.)
Ha valaki megmondja a helyes választ vagy végképp nem boldogul vele senki, akkor megírom szokványos kérdésként a választ.

Miért fázunk a láz kezdetén és miért izzadunk a végén?

2010.10.10 14:40:51, j_attila

Ha lázasak vagyunk magasabbra állítja be szervezetünk a hőmérsékletünket. Az elején amíg nem éri el ezt a hőmérsékletet a testünk, addig fázunk. Amikor meg visszaállítja a normális szintre a hőmérsékletünket, akkor meg verejtékezünk, hogy leadjuk a fölösleges hőt.

Tovább a részletes válaszhoz, a megjegyzésekhez és az érdekességekhez

Könyvajánló: Lyukasóra fizikából

2010.10.01 23:21:32, j_attila

Szerzők: Bonifert Domonkosné - Schwartz Katalin
Cím: Lyukasóra fizikából - Szórakoztató történetek, fejtörők, érdekességek
Kiadó: Szerzői magánkiadás
Kiadás éve: 2003
Adatok: 152 oldal, fűzött, 30 cm
ISBN: 9639167673

“Ez a könyv a "mesélős lyukasóra" hangulatát kívánja felidézni, amikor sok-sok, a fizikával kapcsolatos fantasztikus történet és érdekes felfedezés leírását adja olvasóinak. A csalafinta kérdések, feladatok és ezek megválaszolása az "AHA élmény" megélését kínálják. Mivel ez a könyv a fizikának a szórakoztató oldalát mutatja be a diákoknak, úgy gondoljuk, színes kiegészítője lehet az iskolai tananyagnak, sőt kellemes olvasmányokat nyújt a fizikát nem művelő, de iránta érdeklődő felnőttnek is.”


Tovább

Ajánló

2010.09.20 16:32:11, j_attila

Ajánló néven új bejegyzés típust, rovatot hoztam létre. Ahol különböző érdekességeket szeretnék majd összegyűjteni, ajánlani.
Kisebb fejlesztések is történtek. Mostantól kezdve már képeket is tudok mellékelni a kérdésekhez. Ha lesz időm, akkor a korábbi kérdésekhez is keresek képeket. Egyelőre csak a tűzijátékos kérdésnél van kép.
Ezenfelül festék kímélő nyomtatási nézete és egyedi ikonja is van a honlapnak. Egy facebook közösségi dobozt is elhelyeztem oldalt. Most már hozzászólások száma is megjelenik a bejegyzések alatt a listás nézetekben.
Ha bármi észrevételetek, javaslatotok van, akkor írjatok.

Miért gyorsabb és jelentősebb a fogyás a fogyókúra kezdetén, mint később?

2010.09.19 22:48:58, j_attila

Mert a fogyókúra elején a szervezetben lévő cukor [glikogén] raktárak ürülnek ki először, amit jelentős vízveszteség követ, ennek a tömege eredményezi a gyors fogyást. Ezután következik a zsír lebontása, amely lassú folyamat. (Szakemberek szerint hetente fél kilogramm fogyás az optimális.) A fogyás lassulása szükségszerűen mindig bekövetkező élettani jelenség, nem jelenti azt, hogy a fogyókúra hatástalan.

Tovább a részletes válaszhoz, a megjegyzésekhez és az érdekességekhez

<<   1   2   3   4   5   6   7   >>