Miért?

Mert a tudományt a kérdések viszik előre

Főoldal

Miért szedjük végig az antibiotikumokat?

2011.01.30 14:07:24, j_attila

Az előírt antibiotikum adag kipusztítja a kórokozó baktériumokat a szervezetünkből. A tünetek már az antibiotikum kezelés vége előtt is megszűnhetnek, mert a baktériumok nagy része elpusztul. Ha ekkor abbahagynánk a szedését, akkor a baktériumok ellenállóvá [rezisztens-sé] válnának az antibiotikummal szemben, vagyis már nem pusztulnának el ettől a gyógyszertől. Csak másféle antibiotikummal lehetne kiirtani azokat, miközben megfertőzhetünk másokat is.
Ez akkor jelent nagy problémát, amikor már többféle antibiotikummal sem pusztíthatók el a baktériumok [multidrog rezisztens törzsek]. {Ennek a kialakulását a részletes válaszban fejtem ki bővebben.}

Tovább a részletes válaszhoz, a megjegyzésekhez és az érdekességekhez

Programajánló: Mindentudás Egyeteme

2011.01.18 23:28:52, j_attila

“2011. január 14-én elindult a Mindentudás Egyeteme 2.0 program. Az új szemeszterben 16 témakörben 16 előadás, 16 kerekasztal-beszélgetés, 16 riportfilm, 16 e-learning tananyag készül el. És elindul az új portál is - új arculattal, új szerkezetben. A portálon az új tartalmak mellett természetesen elérhetőek maradnak a régi előadások, klubrendezvények anyagai is igazodva az új elvekhez, új szerkezethez.”

Tovább

Miért csak nőstény lehet a fekete és vörös foltos macska?

2010.12.31 20:43:53, j_attila

Mert a vörös és a fekete színt kialakító gén az X kromoszómán öröklődik, ami vagy vörös vagy fekete színű bundát okoz. A hímeknek csak egy, a nőstényeknek kettő X kromoszómájuk van, így a nőstények lehetnek csak kétféle színűek.

Tovább a részletes válaszhoz, a megjegyzésekhez és az érdekességekhez

<<   1   2   3   4   5   6   7   >>