Miért?

Mert a tudományt a kérdések viszik előre

Újraélesztés a gyakorlatban, avagy tartsd életben, amíg a mentők kiérkeznek

2017.01.31 23:52:14, j_attila

Röviden: Ha szólításra vagy a vállánál való megrázásra nem reagál, kiálts segítségért! Hajtsd hátra a fejét és 10 másodpercig ellenőrizd, hogy lélegzik-e! Ha nem lélegzik, akkor hívd a 112-öt és azonnal kezd el a mellkas kompressziót! Nézd meg a csatolt videót és olvasd el a részleteket a technikáról!"Magyarországon évente mintegy 25 000 ember esik a hirtelen szívhalál áldozatául. Az esetek 90%-ában felkészületlenségünk és félelmünk miatt meg sem próbálunk segíteni. Pedig van egyszerű módszer - amivel a mentők kiérkezéséig biztosítható az életben maradás esélye. Csak a mellkas nyomásával, levegőbefújás nélkül is lehet életet menteni!"
"Tartsd életben! - újraélesztés egyszerűen és gyorsan

Újraélesztés - sokan még mindig nem tudják, vagy nem merik - vajon miért?"

"Azon aggódsz, hogy megsérül? Hidd el, törött bordával is örülni fog neked, hogy megmented az életét!" vagy Jobb törött bordával életben lenni, mint ép bordával halottnak lenni! A borda törés jól gyógyítható.

"Tudjon meg többet az újraélesztésről!

Ijesztő még csak belegondolni is, hogy amikor környezetünknek kiszolgáltatva az életünkért küzdünk, az esetek többségében éppen a körülöttünk állók lélekjelenlétén és tudásán múlik szinte minden. Ha nem ismerik legalább az újraélesztés legegyszerűbb módját, amikor a szájból orrba vagy szájból szájba levegőfújás kihagyásával, pusztán A MELLKAS MÁSODPERCENKÉNT KB. KÉTSZERI NYOMÁSÁVAL IS ÉLETET MENTHETNEK, akkor drasztikusan csökken az esélyünk.

Egyszerű módszer - levegőbefújás nélkül is lehet életet menteni!

Van megoldás, ha esetleg számunkra is gondot okoz a szájon át való lélegeztetés, és hirtelen zavarunkban nem szeretnénk ilyen kontaktusba kerülni egy bajba jutott embertársunkkal. A csak a mellkas nyomására irányuló módszerrel is lehet életet menteni, feltéve, ha habozás nélkül, időben belekezdünk.

"Amennyiben az újraélesztést végző nem tud, nem képes vagy nem akar befúvásos lélegeztetést végrehajtani, elfogadható és pártolandó a csupán mellkas kompresszió alkalmazásával végrehajtott újraélesztés is az emeltebb szintű (ezáltal eszközös lélegeztetésre is képes) segítség megérkezéséig" - mondta dr. Czakler Éva.

A legfontosabb tehát, mint mindig, a lélekjelenlét, az emberség és az alapvető információk birtoklása, ami nekünk csak pár percet jelent, másnak viszont az életet. Ha elvárjuk, hogy valaki értünk megtegye, kötelességünk nekünk is felkészülni ezekre a helyzetekre, és egy napon talán mi is megmenthetjük így valakinek az életét.

A Magyar Resuscitatiós Társaság újraélesztésre vonatkozó irányelve

1. Szólítsa meg, és ezzel egy időben vállainál rázza meg a sérültet!

2. Ha a sérült NEM reagál: kiáltson segítségért, és vizsgálja a légzést! Ezt a következőképpen teheti meg: hajtsa hátra a háton fekvő sérült fejét a hajas fejbőr találkozásánál és az állánál megfogva! Fülét tegye a sérült orra elé, így hallja és arcán érzi a légzőmozgásokat, illetve szemével figyelje a mellkas mozgását! Ezt a vizsgálatot hármas érzékelésnek hívjuk (érzem, látom, hallom). A vizsgálatot legalább 10 másodpercig végezze, ha ez idő alatt nincs minimum két légzőmozgás, és a segélykiáltásra nem jött oda senki, hívjon haladéktalanul mentőt, és kérdezze meg, van-e a közelben félautomata defibrillátor!

3. Kezdje el a mellkaskompressziót! Ehhez helyezkedjen el térdelve a hanyatt, kemény alapon fekvő személy mellett, annak válla magasságában, ahonnan egyaránt elérheti a mellkast és a fejet. Helyezze egyik tenyere kéztői részét az illető mellkasának közepére (azaz a szegycsontjának alsó felére) úgy, hogy ujjai a beteg oldala fele nézzenek. Helyezze másik tenyerének kéztői részét a már mellkason lévő kezére, és figyeljen arra, hogy ujjait ugyanakkor eltartsa a mellkasfaltól (ebben a pozícióban összekulcsolhatja ujjait). Győződjön meg róla, hogy csak a szegycsont alsó felét nyomja (nem a bordákat, nem a szegycsont legvégét és nem a hasat), azaz csak az egymásra helyezett kezei kéztői részével közvetíti az erőt a mellkasra. A mellkas-kompressziókat nyújtott könyökkel végezze; a mellkast legalább 5 cm mélyen nyomja le (de nem mélyebben, mint 6 cm). Minden egyes kompressziót követően engedje fel a mellkast, azaz engedje rugalmassága folytán teljesen visszatérni a kiindulási helyzetbe, anélkül, hogy közben elemelné kezét a mellkasról. A mellkaskompressziók üteme percenként legalább 100 legyen (de nem több mint 120); lenyomás és a felengedés ugyanannyi ideig tartson. Abban az esetben, ha nem tud vagy nem akar a kompressziókat követően lélegeztetni, fontos, hogy szünet nélküli, folyamatosan alkalmazott mellkaskompressziók révén tartsa fenn a mesterséges keringést a további ellátást nyújtó segítség megérkezéséig.

4. Folytassa az újraélesztést! A mellkaskompressziót addig végezze, míg meg nem érkeznek a mentők vagy egy defibrillátor, és nem rendeződik a sérült keringése, illetve Ön nem fárad ki. Csak és kizárólag akkor vizsgálja újra a beteget, amennyiben az elkezd mozogni, kinyitja szemét, köhög, védekezik, vagy normális légzése visszatér. Minden más esetben végezze folyamatosan az újraélesztést.

Az időben megkezdett újraélesztést addig kell folytatni, míg sikerre nem vezet, vagy sajnálatos esetben a végleges, biológiai halál jeleit nem észleljük. A gyakorlatban ezzel egyenértékű, ha 30 percen át szabályosan végzett újraélesztés nem hoz eredményt."


Ha van kéznél defibrillátor (AED) vagy valaki tud hozni, akkor azt azonnal használni kell! Bekapcsolás után minden utasítást elmond vagy kiír a készülék. Kövesd a hallható és/vagy látható utasításokat! Általános menetrend (a Magyar Resuscitatiós Társaság ajánlása alapján):
Ragaszd fel az öntapadó elektród‐lapokat a beteg meztelen mellkasára! Ezután a készülék elemzi a beteg szívritmusát.
Miközben a készülék elemzi a ritmust, amiről szintén tájékoztat, nem szabad hozzáérni (mert a segélynyújtó szívritmusa bezavarhat)!
A SOKK leadásakor szintén nem szabad a beteghez érni (mert elektromos impulzust ad le), ekkor szintén figyelmeztet a készülék. Az automatikus defibrillátor magától adja le a sokkot, míg a félautomatikusnál a készülék utasítása alapján egy gombot lenyomva adható a sokk. Utána folytatni kell az újraélesztést, de erről is tájékoztat a készülék. 2 percenként újra elemzi a beteg állapotát. Ha több segélynyújtó van, akkor 2 percenként érdemes cserélni.

"A kampányról

Mentsen életet Balával! - csak a mellkas nyomásával

Újraélesztési kampányunk központi eleme a British Heart Foundation nagysikerű Vinnie Jones’ hard and fast Hands-only CPR kisfilmjének magyar adaptációja. A Valami Amerika 2 szereplőivel együtt mi is hisszük, hogy a humor és a zene segít a laikus, egyszerűen és gyorsan megjegyezhető újraélesztési ismeretek elsajátításában.

Társadalmi ismeretterjesztő programunkkal szeretnénk elérni, hogy javuljon az újraélesztési tudás és hajlandóság Magyarországon, a magyar iskolákban pedig legyen tananyag az újraélesztés. A kampányfilm elsődleges célja, hogy megmutassa: van megoldás, ha esetleg számunkra is gondot okoz a szájon át való lélegeztetés, és hirtelen zavarunkban nem szeretnénk ilyen kontaktusba kerülni egy bajba jutott embertársunkkal.
A csak a mellkas nyomására irányuló módszerrel is lehet életet menteni!"


További információk:
Újraélesztési ajánlás
Újraélesztési diabemutató
Mentőhívás
Elsősegélynyújtás röviden
Elsősegélynyújtás nagyon részletesen

Felhasznált forrás:
Országos Mentőszolgálat Alapítvány - Tartsd életben!
Országos Mentőszolgálat Alapítvány - Az újraélesztésről
Országos Mentőszolgálat Alapítvány - A kampányról

2017.01.31 23:53:10, j_attila
Miért hagyható el a lélegeztetés?

"Mindegy hogyan, csak kezdje el az újraélesztést

A NEJM július 29-i számában két tanulmány is megjelent (Rea és mtsai, illetve Svensson és mtsai), amelyekben a mentőszolgálat diszpécserének instrukciói alapján laikusok végeztek CPR-t, az esetek egy részében csak folyamatos szívmasszázzsal, másik részükben szívmasszázzsal és lélegeztetéssel. Mindkét vizsgálat fő következtetése az volt, hogy a túlélést, valamint a neurológiai károsodás nélküli túlélést nem befolyásolja az újraélesztés módja. Hasonlóan fontos eredmény az is, hogy nagyobb esélye van annak, hogy a laikus segítő hatékonyan, a túlélést is javítóan végzi az újraélesztést, ha arra kérik, hogy csak szívmasszázst végezzen. A szájból szájba lélegeztetés technikája sokkal nehezebb, mint a szívmasszázsé, emellett a lélegeztetést sokan visszataszítónak érzik vagy aggódnak a fertőzés lehetősége miatt. Megfontolandó Rea és munkatársai felvetése, amely szerint lehet, hogy a laikusok annyira rosszul végzik a lélegeztetést, hogy semmiféle hatása nincs azon kívül, hogy közben szünetel a szívmasszázs."

Forrás: Laikusok újraélesztéskor csak szívmasszázst végezzenek, A kevesebb több lehet

Az egyik egyetemi órán azt mondta a behívott mentős, hogy vészhelyzetben a kevesebb lépésből álló technikákat könnyebben tudják megcsinálni az emberek. Ha leáll a légzés, akkor a keringés is hamar le fog állni, ezért is fontos minél előbb elkezdeni a szívmasszást. Az új irányelvek ezért javasolják a lélegeztetés nélküli szívmasszást. (Ha valaki jól tudja alkalmazni a lélegeztetést, az továbbra is egészítse ki vele az újraélesztést, 30 mellkas kompressziónként 2-szer egymás után.)

A hozzászóláshoz lépj be, ha rendelkezel felhasználói névvel.