Miért?

Mert a tudományt a kérdések viszik előre

Ajánlók

Programajánló: Múzeumok éjszakája 2011

2011.06.16 13:09:55, j_attila

Idén ismét lesz múzeumok éjszakája. Vidéken június 18-án, Budapesten június 24-én. Budapesten egy karszalag megvásárlásával megnézhetjük az összes helyszínt.
A Millenárison már délután is izgalmas kísérletek és nyomozások lesznek. Ezeket a Szertár Offline, a Csodák Palotája és a Krimiestek szervezi.


Tovább

Könyvajánló: Sugárözönben élünk

2011.05.29 10:51:45, j_attila

Szerző: Makra Zsigmond
Cím: Sugárözönben élünk
Kiadó: Gondolat Kiadó
Kiadás éve: 1983
Adatok: 125 oldal, ragasztott papírkötés, 18 cm x 11 cm
ISBN: 9632812638

Az emberek többségének a radioaktivitásról az atombomba és az atomerőmű balesetek jutnak az eszébe.
Pedig a radioaktivitás mindenhol jelen van és nagyon sok gyakorlati felhasználása van. Radioaktív bomlást kísérő sugárzások jönnek az űrből, a talajból, az épületeink falából, de még mi magunk is radioaktívak vagyunk. (Például egy rendeletnek köszönhető, hogy csak "radioaktívan szennyezettnek" vagyunk tekinthetők és nem radioaktívnak, mert akkor már a holttesteinket is radioaktív hulladékként kéne kezelni.)
A radioaktivitásnak nagyon sok fontos felhasználási lehetősége van. A radioaktív bomlást kísérő röntgen sugárzás segítségével az orvosok műtét nélkül belénk láthatnak a röntgen és a CT segítségével. Sugárkezeléssel gyógyíthatók a különböző daganatos betegségek. A gamma sugárzással sterilizálják a különböző orvosi és laboratóriumi eszközöket, sőt az élelmiszerünk egy részét is hasonló eljárással tartósítják. A kutatásban is nagy szerepe van a radioaktivitásnak, sok atomfizikai, kémia és biológiai folyamat megfejtésében segített már. A környezetünkben lévő különböző izotópok a földtudomány és biológia számára is lehetővé teszi a korbecslést, sőt egyes esetekben a kriminológia is felhasználja az izotóp eloszlásokból nyert adatokat. Az atomerőművekben az ellenőrzött maghasadás során felszabaduló energia átalakításával nagyon nagy mennyiségű elektromos energia állítható elő, olyannyira, hogy jó példa erre, hogy Magyarország elektromos energiatermelésének a legnagyobb hányadát a Paksi erőmű adja.


Tovább

Programajánló: Mindentudás Egyeteme

2011.01.18 23:28:52, j_attila

“2011. január 14-én elindult a Mindentudás Egyeteme 2.0 program. Az új szemeszterben 16 témakörben 16 előadás, 16 kerekasztal-beszélgetés, 16 riportfilm, 16 e-learning tananyag készül el. És elindul az új portál is - új arculattal, új szerkezetben. A portálon az új tartalmak mellett természetesen elérhetőek maradnak a régi előadások, klubrendezvények anyagai is igazodva az új elvekhez, új szerkezethez.”

Tovább

Játékajánló: Cell Craft

2010.10.17 23:51:03, j_attila

Kíváncsi vagy milyen lehet irányítani egy sejtet, akkor próbáld ki!

A Cell Craft egy flash alapú sejtbiológia témájú stratégiai játék. A sejtünk környezetéből kell felvennünk különböző anyagokat, hogy ezekből építsük fel a sejtünk életéhez és védelméhez szükséges újabb anyagokat. A játék célja, hogy életben maradjunk. Játszva megérhetjük a sejtjeink leegyszerűsített de szakszerű működését. Jó játékot!


Tovább

1   2   >>