Miért?

Mert a tudományt a kérdések viszik előre

Miért fő meg a kuktában gyorsabban az étel?

2010.08.01 22:45:26, j_attila

Egyszerű válasz:
Mert a nagy nyomás megemeli a víz forráspontját.
Részletes válasz:
A folyadékok, így a víz is állandóan párolog. A víz fölött telített víz gőzréteg alakul ki. A víz akkor kezd forrni, amikor a telített vízgőz nyomása [tenzió] egyenlő lesz a külső nyomással. A kuktában nagyobb nyomás alakul ki, mint a fedetlen edényekben. A megemelkedett külső nyomás miatt csak több hő hatására érhetjük el, hogy egyenlővé váljon a vízgőz nyomása a külső nyomással, ezért megnő a víz forráspontja. Így már nem 100°C-on, hanem magasabb hőmérsékleten kezd el forrni a víz. Ha az étel magasabb hőmérsékleten fő, akkor hamarabb lesz készen. Tehát összességében lerövidül a főzés időtartama.

Még senki sem hozzá ehhez a bejegyzéshez. Legyél te az első! ;-)

A hozzászóláshoz lépj be, ha rendelkezel felhasználói névvel.